3 februarie 2010

De ce nu reciclam?

O sa ajungem sa inotam in gunoaie... asta in cazul in care locuitorii acestei minunate tari nu vor impulsiona putin spiritul responsabil din ei.
Peste tot se vorbeste recent de ecologizare , de importanta reciclarii , de colectarea selectiva a deseurilor insa din pacate ramane doar la stadiul de discutie. Putini sunt cei carora intr-adevar le pasa de mediul in care traiesc (si in care vor trai si generatiile viitoare cu conditia sa le asiguram conditii favorabile , altfel vor emigra pe Marte) si au grija as nu arunce pe jos , sa sorteze deseurile , sa reduca consumurile inutile , etc. Si multi sunt cei care nu au absolut nicio legatura cu notiunea de ecologizare. Si ma intreb fireste de ce? Cum poti sa fii atat de nepasator? Cum poti sa traiesti inconjurat de gunoaie? Cum iti educi copiii? De ce nu recicleaza romanii ?( cu toate ca studiile arata faptul ca aproximativ 80% considera foarte importanta aceasta activitate)

Pai ideea e simpla din urmatoarele motive :

• Lipsa de educatie , dar pe care eu as corela-o cu lipsa de informare.
• Obiceiuri ( nu putem sa o lamurim pe tanti Lenuta de la tara -care are vreo 60 de ani - ca nu e bine sa arunce deseurile pe apa raului sau in diverse santuri pentru ca ea asa face de cand se stie si la urma urmei tot satul face la fel deci care ar fi problema? Spiritul de turma ma gandesc? Slaba educatie a omului din mediul rural? Din nou lipsa de informare?) Dar haideti sa ne gandim , daca i-am stimula putin pe indivizi? Nu si-ar modifica oare comportamentul vizavi de reciclare?
• Reciclarea presupune costuri , investitii , autoritatile sunt in criza si bugetul sare de la an la an peste aceste probleme
• Nu sunt amenzile suficient de mari! Cu siguranta . Pai presupun ca cine ar fi amendat cu o suma usturatoare , corelata cu nivelul venitului pe care il are persoana respectiva , data viitoare se va gandi de 2 ori inainte sa arunce haotic deseurile.
• Lipsa de interes
• Probleme precum siguranta financiara ii impiedica pe majoritatea sa se mai gandeasca la reciclare si la protectia mediului. ( deci trebuie motivati si recompensati)
Cam acestea ar fi niste motive trasate in mare si cu siguranta fiecare poate avea diverse pareri privind ineficienta reciclarii in Romania.
Cu toate acestea , vreau sa felicit organizatiile , asociatiile , grupurile care prin programele si actiunile lor incearca sa constientizeze populatia prin puterea exemplului.
Eu sunt sigur de faptul ca nu toata lumea este nepasatoare fata de mediu si ca mentalitatea se poate schimba cu putin efort , cu ceva mai multa informare si educare.

Reciclati pentru ca :
• se reduce poluarea mediului inconjurator;
• se economiseste energie;
• natura si resursele naturale sunt protejate;
• se reduce poluarea aerului, apei si solului;
• se castiga mai mult spatiu pentru parcuri, terenuri de joaca.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea aici