4 februarie 2010

Si zapada e nocivaProbabil ca majoritatea care citesc titlul vor crede ca e o gluma sau se vor gandi la sensul bun al cuvantului "nociv" (in cazul in care exista asa ceva). Deci daca pentru o parte din populatie zapada e prilej de bucurie (in special pentru copii ) tocmai am citit recent in presa natioanala ca de fapt zapada din Bucuresti ar contine plumb, nitrati si nitriti. Informatia a fost confirmata de Institutul de Cercetari Alimentare.
Partea cu adevarat grava o reprezinta faptul ca pot aparea complicatii legate de sanatatea oamenilor mai mult timp de acum inainte , mai ales ca zapada ar contine si DDT - pesticid interzis de ceva ani (1990).
Conform antena3 unele organizatii ecologiste sustin ca DDT-ul ar fi ajuns în Capitala odata cu decopertarea unui depozit cu aceasta substanţa pe traseul autostrazii Transilvania.
Substanţa nociva ar fi intrat în panza freatica, iar de acolo, in rauri. Prin evaporare, apa a ridicat aceste substante in aer, fiind aduse in oras de precipitatii.
Poate pentru unii poate parea destul de improbabil , stiintific vorbind este foarte posibil.Si practic ce contine aceasta zapada toxica?
Plumb - in concentratie de 76,72 mg/litru , ceea ce inseamna de 8 ori mai mult decat limita admisa.Plumbul produce saturnismul, cad unghiile si părul. De asemenea, distruge sistemul nervos si provoaca afectiuni ale sangelui.
Cadmiu - intr-o cantitate de 0,075 mg/litru este un metal greu, deosebit de toxic. In cazul copiilor, se acumuleaza in rinichi si provoacă decesul.
Nitraţi - aproximativ 11,35 mg/litru si este suficienta o concentratie de 50 mg/litru pentru a omori un copil in doar câteva ore.
Nitriti - 0,16 mg/ litru - declanseaza cancerul sistemului limfatic.
DDT - 0,0415 micrograme/ litru - si asa cum spuneam mai sus , are un efect cancerigen puternic.
In concluzie , se pare ca actiunile omului sunt uneori lipsite de orice responsabilitate si problema este ca intr-un final se observa efectul de bumerang si tot noi avem de suferit datorita nepasarii altora.
Inainte sa actionam ar fi bine sa ne gandim mai intai posibile consecinte , ar fi bine sa fim mai preventivi si mai precauti , ar trebui sa ne gandim la viitoarele generatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea aici